Home Civil Society Voices Bersatu teguh, bercerai roboh

Bersatu teguh, bercerai roboh

DR WONG SOAK KOON/ALIRAN

Follow us on our Malay and English WhatsApp, Telegram, Instagram, Tiktok and Youtube channels.

Ogos dan September setiap tahun merupakan bulan yang membawa seribu makna kepada seluruh rakyat Malaysia sempena menyambut ulangtahun kemerdekaan dan pembentukan negara Malaysia yang tercinta.

Memetik kata-kata Tunku Abdul Rahman ketika perisytiharaan kemerdekaan negara, “Mulai 31 Ogos 1957, (kita) akan menjadi sebuah negara berdaulat dan demokratik untuk selama-lamanya, yang dibina berdasarkan prinsip kebebasan dan keadilan serta sentiasa memperjuangkan kebajikan dan kesejahteraan rakyatnya.”

Katanya lagi, “Kita semua adalah rakyat Malaysia. Inilah ikatan yang menyatukan kita. Hendaklah kita sentiasa ingat bahawa perpaduan adalah kekuatan asas kita sebagai satu bangsa dan sebagai satu negara.”

Pembentukan Malaysia pada 16 September 1963 telah menambah kepelbagaian etnik dan kaum, agama dan budaya di negara ini. Kesepaduan rakyat ini mewarnai Malaysia dengan keindahan dalam kepelbagaian. Kekuatan ini sewajarnya dimanfaatkan untuk membangunkan negara ke tahap yang tinggi dan disegani oleh masyarakat luar.

Enam dekad telah berlalu namun isu-isu perkauman, raja dan agama (“tiga R”) sering menjadi laungan dan modal yang dimainkan oleh orang tidak bertanggungjawab. Kesannya dibimbangi boleh menghakis perpaduan dalam kalangan rakyat dan juga keharmonian serta ketidakstabilan negara.

Justeru, bagi memupuk kesetiaan dan cintakan negara serta menyemarakkan perpaduan dan kesepaduan dalam kalangan rakyat Malaysia, sambutan bulan kebangsaan telah dianjurkan oleh pelbagai pihak sama ada kerajaan, swasta dan pertubuhan bukan kerajaan sepanjang bulan Ogos dan September pada setiap tahun.

Walaupun terdapat perbezaan kerana wujudnya kepelbagaian sesama kita, namun sebagai rakyat negara ini, kita tetap teguh bersama, saling menghormati, menolong dan bersatu padu bagi memupuk keharmonian dan membina kemakmuran.

Oleh itu, bagi mengukuhkan lagi agenda perpaduan dan kesepaduan di Malaysia, kami mewakili NGO dan CSO [civil society organisations] yang tersenarai menyeru agar:

 • Rakyat Malaysia, parti-parti politik, NGO dan sektor swasta berganding bahu dengan kerajaan untuk mempertaut dan mengukuhkan hubungan antara anggota masyarakat dan tidak goyah dengan apa sahaja hasutan, fitnah dan sentimen agama dan perkauman yang dimainkan
 • “Kerajaan perpaduan” perlu terus menunjukkan sifat patriotik dengan segala tindakan untuk memajukan negara secara holistik merangkumi aspek pembangunan insan, sosial dan ekonomi serta melaksanakan tanggungjawab dengan penuh amanah dan berintegriti
 • Mengajak semua pihak untuk memupuk budaya yang berteraskan nilai-nilai murni, kebenaran, persaudaraan, kasih sayang, keadilan dan saling menghormati serta mengukuhkan institusi keluarga
 • Semua pihak, sama ada kerajaan, parti politik, sektor swasta, NGO dan persatuan di semua peringkat mempergiatkan usaha memupuk keharmonian dan perasaan kasih sayang antara sesama rakyat Malaysia tanpa mengira latar belakang
READ MORE:  Kadar reformasi macam siput: Penilaian tahun pertama 'kerajaan perpaduan' (Malay/English)

Sebagai rakyat Malaysia, marilah kita bersama-sama meneruskan usaha meningkatkan semangat perpaduan dan kesepaduan demi kemajuan dan kesejahteraan masyarakat dan negara tercinta.

Kenyataan ini disokong bersama NGO dan CSO berikut:

 1. Pertubuhan Ikram Malaysia (Ikram)
 2. Pertubuhan Penulis Isu-isu Wanita Nasional (Penawan)
 3. Jalingan Ukhwah Wanita Rahmah (Juwara)
 4. Gabungan Bertindak Malaysia (GBM)
 5. Persatuan Patriot Kebangsaan
 6. Gabungan i25
 7. Persatuan Pembangunan Akademik dan Sahsiah Murid India (Pasumai)
 8. Projek57
 9. Better Dads Malaysia
 10. Pertubuhan Literasi Demokrasi (Ajar Demokrasi)
 11. Pertubuhan Ilmuwan dan Cendekiawan Muslim Malaysia (Ilman)
 12. Kuala Lumpur and Selangor Chinese Assembly Hall (KLSCAH)
 13. Pertubuhan Pemuda Gema Malaysia
 14. Kajian Dasar Ikram (Kadri)
 15. Persatuan Suri Rumah Rahmah Malaysia
 16. Hidayah Centre Foundation
 17. Pertubuhan Kesejahteraan Psikospiritual Malaysia (PKPM)
 18. Persatuan Kesihatan IKRAM Malaysia (Ikram Health)
 19. Projek Wawasan Rakyat (POWR)
 20. Pertubuhan Jalinan Ukhuwah Wanita Rahmah
 21. LLG Cultural Development Centre
 22. Educational Welfare Research Foundation (EWRF)
 23. Pertubuhan Wanita Dinamik
 24. Christians for Peace and Harmony in Malaysia (CPHM)
 25. Association of NexGen Christians of Malaysia (Ancom)
 26. Pertubuhan Agenda Wanita Malaysia (Agenda)
 27. Pertubuhan Teratak Wanita Islam (Teratai)
 28. Persatuan Penduduk Petaling Jaya (MyPJ)
 29. Persatuan Akademia Ikram Malaysia
 30. Persatuan Saintis Muslim Malaysia (Perintis)
 31. Humanitarian Care Malaysia (MyCare)
The views expressed in Aliran's media statements and the NGO statements we have endorsed reflect Aliran's official stand. Views and opinions expressed in other pieces published here do not necessarily reflect Aliran's official position.

AGENDA RAKYAT - Lima perkara utama
 1. Tegakkan maruah serta kualiti kehidupan rakyat
 2. Galakkan pembangunan saksama, lestari serta tangani krisis alam sekitar
 3. Raikan kerencaman dan keterangkuman
 4. Selamatkan demokrasi dan angkatkan keluhuran undang-undang
 5. Lawan rasuah dan kronisme
Support our work by making a donation. Tap to download the QR code below and scan this QR code from Gallery by using TnG e-wallet or most banking apps:
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Most Read

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x