Home Civil Society Voices Kerajaan perlu kaji semula gaji minimum

Kerajaan perlu kaji semula gaji minimum

FILE PHOTO

Follow us on our Malay and English WhatsApp, Telegram, Instagram, Tiktok and Youtube channels.

Berikut ialah memorandum bersama menuntut kaji semula gaji minimum yang diserahkan oleh Gabungan Bantah RM1,050 kepada kerajaan persekutuan pada 17 Oktober 2018.

Two minggu kemudian, semasa pembentangan Bajet 2018 pada 2 November 2018, kerajaan perseketuan telah mengumumkan kenaikkan gaji minima ke RM1,100 sebulan. Namun demikian, tahap ini masih jauh kurang dari tuntutan oleh masyarakat sivil supaya gaji minima dinaikkan ke RM1,800.

Memorandum penuh:

Setelah beberapa bulan tanpa apa-apa keputusan, perdana menteri telah mengumumkan bahawa kadar gaji minimum akan dinaikkan hanya RM50 untuk Semenanjung Malaysia dan RM 130 untuk Malaysia Timur.

Kadar gaji minimum baru yang hanya pada kadar RM1,050 sebulan ini adalah satu penghinaan kepada pekerja. Ini memaparkan bahawa kurangnya sifat empati daripada pihak kerajaan Pakatan Harapan terhadap keadaan teruk yang dihadapi oleh kelas pekerja di Malaysia. 14.6 juta orang pekerja yang mengundi kerajaan baru dengan harapan untuk kehidupan yang lebih baik terkejut dan kecewa dengan pengumuman kadar gaji minimum ini.

Kerajaan telah tidak menepati kehendak dalam Akta Gaji Minimum dan tindakan ini adalah bertentangan dengan propaganda mereka berkenaan kedaulatan undang-undang (rule of law) dan juga pematuhan pada piawaian buruh antarabangsa, seperti Konvensyen 131 Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO) – Konvensyen Penetapan Gaji Minimum (C131 – Minimum Wage Fixing Convention).

Ini menunjukkan bahawa rule of law hanya digunapakai secara terpilih demi kepentingan majikan dan kerajaan, tetapi bukannya rakyat Malaysia secara keseluruhannya.

Kerajaan sepatutnya juga mewartakan laporan jawatankuasa teknikal perundingan gaji di bawah Majlis Perundingan Gaji Negara, sekiranya mereka betul-betul berniat untuk menjadi lebih telus.

Sekiranya kerajaan boleh menukar status laporan 1MDB, tiada alasan untuk kerajaan tidak melakukan hal yang sama kepada laporan jawatankuasa teknikal tersebut. Ini adalah satu laporan yang menggunakan wang rakyat, maka ianya tidak boleh menjadi suatu dokumen yang dirahsiakan. Pembayar cukai mempunyai hak untuk mengetahui kandungan laporan tersebut, dan kami mendesak kerajaan untuk mewartakannya.

Kami percaya bahawa cadangan jawatankuasa teknikal telah dinafikan sekaligus menjadikan segala usaha petugas dan wang yang dibelanjakan untuk kajian yang berkaitan satu pembaziran wang rakyat.

Kami mendapati satu-satunya cadangan yang diterima oleh kerajaan adalah cadangan daripada pihak majikan.

Sebelum ini, sewaktu masih bersama BN, Dr Mahathir Mohamad pernah memberikan alasan yang sama untuk menafikan kadar gaji minimum yang bersesuaian untuk pekerja. Keadaan ekonomi yang tidak memuaskan, kadar matawang yang merosot, dan beban hutang kerajaan dijadikan alasan kenapa kerajaan persekutuan gagal untuk memperbaiki kehidupan berjuta pekerja.

Di sebalik itu, kerajaan negeri di bawah Pakatan Harapan seperti Selangor dan Pulau Pinang, telah meningkatkan kada gaji minimum ke RM1,500.

Pada masa yang sama, golongan hartawan mahakaya dan pemilik syarikat besar mencatat rekod keuntungan yang tinggi setiap tahun tanpa gagal dan juga tanpa peraturan yang adil oleh kerajaan.

Kerajaan boleh menggunakan alasan yang sama untuk memindahkan beban hutang dan ketidakstabilan ekonomi ke atas 1% syarikat gergasi ini berbanding meletakkannya pada bahu 99% untuk mereka hidup dalam keadaan berjimat-cermat.

Pada tahun lepas, 40 orang terkaya di Malaysia mencatatkan pertumbuhan kekayaan sebanyak 30%, dan 40% rakyat termiskin pula terpaksa hidup dengan gaji yang tidak berubah, pasaran kerja yang kompetitif, cukai yang membebankan, pengurangan subsidi dan juga penjimatan oleh kerajaan.

Gaji sebenar, iaitu gaji yang diukur berbanding inflasi dan kadar matawang, tidak berganjak untuk tujuh tahun kebelakangan ini dan dalam banyak keadaan, adalah kurang berbanding dengan hutang isirumah.

Pekerja yang merupakan golongan terbawah dalam tangga penggajian, seperti pekerja wanita, terpaksa bekerja keras dengan gaji rendah untuk menampung kehidupan keluarga, dan hampir tiada apa-apa bantuan daripada kerajaan.

Separuh daripada tenaga kerja tidak formal adalah wanita, dieksploitasi oleh majikan kaya untuk menambah keuntungan korporat dengan membayar gaji yang rendah kepada pekerja.

Antara golongan pekerja ini, dengan perasaan marah, telah memilih untuk mengubah keadaan hidup mereka dengan mengubah pimpinan politik dalam kerajaa. Namun, mereka tidak mahu terus berhadapan dengan polisi dan retorik lama yang masih dibawa oleh kerajaan baru.

Walaupun satu kajian oleh Bank Negara menunjukkan bahawa hanya gaji sekurang-kurangnya RM 2,700 baru mencukupi untuk seseorang individu hidup dalam keadaan selesa di Kuala Lumpur, kerajaan Pakatan Harapan tetap meneruskan penetapan gaji minimum yang begitu rendah, di mana jumlahnya hanya merupakan sebahagian yang kecil daripada jumlah yang diperlukan itu.

Pada masa yang sama, cukai korporat dikekalkan dan tiada inisiatif ke arah memperkenalkan satu dasar cukai progresif yang mensasarkan golongan yang kaya.

ILO – Membasmi kemiskinan

Untuk kerajaan, tujuan utama gaji minimum adalah secara nyata menyumbang ke arah mengurangkan kemiskinan. Gaji minimum boleh menjadi jaring keselamatan dalam negara di mana jaminan sosial tidak berapa memberangsangkan. Kerajaan juga menggunakan gaji minimum untuk membahagikan pendapatan dalam masyarakat, untuk menggalakkan peluang pekerjaan yang produktif dan untuk meningkatkan pertumbuhan yang dipacu permintaan. Di negara membangun, gaji minimum biasanya menjadi teras utama kepada dialog sosial. Meninggalkannya akan mengakibatkan kerosakan yang serius terhadap kualiti dialog sosial.

Dari sudut majikan, membayar gaji minimum boleh meningkatkan produktiviti dengan tiga cara; dengan meminimumkan keculasan pekerja, mengurangkan pekerja yang berhenti kerja dan menyumbang kepada kestabilan sosial.

Pertamanya, gaji minimum adalah satu cara meningkatkan produktiviti dengan memotivasi pekerja.

Keduanya, gaji yang seragam, seperti gaji minimum, menyumbang kepada pengurangan pekerja yang berhenti, yang boleh mengakibatkan kos yang tinggi kepada syarikat.

Ketiga, gaji minimum mengukuhkan perpaduan sosial dan merupakan satu cara untuk majikan memastikan jaminan sosial dan mengelakkan konflik.

Tuntutan kami:

 • Wartakan laporan jawatankuasa teknikal perundingan gaji, Majlis Perundingan Gaji Negara
 • Naikkan gaji minimum ke RM1,800 bermula Januari 2019, termasuk negeri di Malaysia Timur

Gabungan Bantah RM1,050 bersama-sama dengan pertubuhan masyarakat di bawah ini, NGO, parti politik dan organisasi kesatuan sekerja, dengan sekeras-kerasnya menolak kenaikan gaji minimum yang dicadangkan dan mendesak kerajaan untuk mengkaji semula serta melaksanakan gaji minimum yang lebih tinggi, iaitu RM1,800 bermula Januari 2019 dengan mengambilkira penangguhan kajian selama dua tahun, peningkatan kos sara hidup, inflasi yang meningkat, kadar matawang yang merosot dan kurangnya sokongan sosial untuk golongan pekerja B40 and M40, dan jika tidak, ianya adalah satu pengkhianatan terhadap janji-janji pilihanraya yang mengutamakan pekerja.

Keadaan ekonomi yang tidak stabil dan rungutan daripada syarikat kecil dan sederhana perlu dijelaskan dengan terperinci dengan pelaksanaan kaedah cukai yang progresif yang akan memindahkan beban ekonomi ke arah elit korporat 1% teratas. Subsidi dan pelarasan bersesuaian adalah perlu untuk membantu syarikat kecil pada permulaan ini.

Kenaikan yang nyata dalam kadar gaji untuk pekerja biasa akan menguntungkan ekonomi domestik dan komuniti dalam jangkamasa panjang. Ini juga akan menguntungkan perniagaan kecil, yang bergantung kepada pekerja itu sendiri sebagai pelanggan.

 • Kuatkuasakan undang-undang gaji minimum secara berkesan dan tutup segala kelemahan seperti mengambilkira elaun sebagai sebahagian dari gaji minimum kepada pekerja.
 • Laksanakan polisi percukaian yang mensasarkan 1% tertinggi.

Kenyataan bersama ini disokong oleh:

 1. Aliran
 2. All Malaysian Estate Staff Union (AMESU)
 3. All Women Action Committee (Awam)
 4. Blind Spot
 5. Buku Jalanan UIA
 6. Center to Combat Corruption and Cronyism (C4 Centre)
 7. Club Employees Union Peninsular Malaysia (CEUPM)
 8. Community Development Centre (CDC)
 9. EIEUSR
 10. Electrical Industries Workers Union (EIWU)
 11. Empower
 12. Freedom Film Network
 13. Freedom Malaysia
 14. Genting Resorts World Executive Union
 15. Gerakan Pembebasan Akademik (GPA)
 16. Gerakan Pembebasan Wanita (GPW)
 17. Health Equity Initiatives
 18. Jaringan Rakyat Malaysia (Jerit)
 19. Justice For Sisters
 20. Kesatuan Kakitangan Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Kesuka)
 21. Kesatuan Kakitangan Perbadanan Bekalan Air
 22. Kesatuan Pekerja Central Sugar Refinery
 23. Kesatuan Pekerja Pekerja Airod
 24. Kesatuan Pekerja Pekerja Infineon Technologies (M) Sdn Bhd (KPPIT)
 25. Kesatuan Pekerja Pekerja Infineon Technologies (M) Sdn Bhd Advance Logic (AL)
 26. Kesatuan Pekerja Pekerja Uniten
 27. Kesatuan Percantuman Pekerja TNB
 28. Kesatuan Sekerja Industri Elektronik Wilayah Utara
 29. Kesatuan Staf Eksekutif Industri Elektronik Wilayah Selatan Semenanjung Malaysia (KSEIEWSSM)
 30. KLSCAH Social-Economic Committee
 31. Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC)
 32. KPP Koperasi Koperkasa Sarawak Berhad
 33. KPP Malaysia Airports Bhd Sarawak
 34. KPP Malaysian Zoological Society (KPPMZS)
 35. KPP Membuat Tekstil & Pakaian Johor (KPPMTPJ)
 36. Kuliah Buku
 37. Liberasi
 38. Malaysia Muda
 39. Malaysian Progressives in Australia (MPOZ)
 40. Marxist Study Group
 41. Monitoring Sustainability of Globalisation
 42. Nadi Mahasiswa
 43. National Union of Bank Employees (Nube)
 44. National Union of Drink Industries Workers (NUDIW)
 45. National Union of Flight Attendance Malaysia (Nufam)
 46. National Union of Telecom Union
 47. North South Initiative
 48. Parti Murba
 49. Parti Sosialis Malaysia (PSM)
 50. Pemuda PSM
 51. Persatuan Eksekutif Tenaga Nasional Berhad (Pet)
 52. Persatuan JITU
 53. Persatuan Sahabat Wanita Selangor
 54. Persatuan Sahabat Wanita Selangor (PSWS)
 55. Plantation Resource Centre (PRC)
 56. People like us support ourselves (PLUsos)
 57. Proton
 58. Saya Anak Bangsa Malaysia (SABM)
 59. Sisters in Islam
 60. Sosialis Alternatif
 61. Suara Rakyat Malaysia (Suaram)
 62. Tenaganita
 63. TNB Support Services Union
 64. Women’s Aid Organisation (WAO)
The views expressed in Aliran's media statements and the NGO statements we have endorsed reflect Aliran's official stand. Views and opinions expressed in other pieces published here do not necessarily reflect Aliran's official position.

AGENDA RAKYAT - Lima perkara utama
 1. Tegakkan maruah serta kualiti kehidupan rakyat
 2. Galakkan pembangunan saksama, lestari serta tangani krisis alam sekitar
 3. Raikan kerencaman dan keterangkuman
 4. Selamatkan demokrasi dan angkatkan keluhuran undang-undang
 5. Lawan rasuah dan kronisme
Support our work by making a donation. Tap to download the QR code below and scan this QR code from Gallery by using TnG e-wallet or most banking apps:
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x