Home Civil Society Voices Kes pemandu Grab pekak ditumbuk

Kes pemandu Grab pekak ditumbuk

Treat people with disabilities with respect and compassion

Follow us on our Malay and English WhatsApp, Telegram, Instagram, Tiktok and Youtube channels.

Oleh Pertubuhan Advokasi dan Kesejahteraan Pekak Malaysia (Dawn)

Hakikatnya, kita tidak. Suara kami sedang ditindas, dan itulah yang sebenarnya berlaku pada masa ini. Kita mesti bersatu dan memastikan suara kita diperkuatkan dan diakui.

Dawn melahirkan rasa kecewa yang mendalam apabila menerima aduan langsung daripada pemandu Pekak Grab, mangsa berusia 46 tahun, berhubung kejadian pukulan di sebuah hotel di Kuala Lumpur Sentral pada 28 Mei.

Peristiwa malang ini memerlukan perhatian dan campur tangan segera, termasuk oleh Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Suhakam, pihak polis dan pihak berkuasa lain yang berkenaan dengan keadilan bagi kumpulan yang rentan.

Mangsa berasa kurang senang dan tidak pasti tentang langkah yang perlu diambilnya seterusnya. Dia dinasihatkan membuat laporan polis.

Dia terus ke balai polis di Brickfields untuk melaporkan kejadian itu. Laporan itu berdasarkan mesej yang disediakan oleh rakannya.

Dia diminta untuk menunjukkan bukti kejadian tumbukan muka, selepas itu dia menunjukkan video di telefonnya. Susulan laporan itu, dia diarahkan untuk menjalani pemeriksaan kesihatan.

Semasa dia menjalani pemeriksaan kesihatan, dia menerima pesanan untuk kembali ke balai polis pada hari yang sama, 28 Mei. Dia diarahkan untuk memanjangkan video tersebut supaya pihak atasan mereka dapat menyemaknya.

Setibanya di balai polis antara 17:00 dan 18:00, dia telah diiringi ke pejabat pegawai polis dan ditinggalkan tanpa pengawasan selama berjam-jam.

Dia diminta menyerahkan telefonnya kepada pegawai polis yang bertanggungjawab. Mangsa tidak menerima penjelasan untuk pemeriksaan telefon atau penyimpanan berpanjangan telefonnya, dan dilayan seolah-olah dia seorang suspek.

Mangsa meminta telefonnya dipulangkan untuk menghantar teks pendek dan membuat panggilan video kepada isterinya dan rakan yang membantu dengan mesej tersebut; namun, permintaan ini telah ditolak.

READ MORE:  Masukkan 'ketidakupayaan' ke dalam Perlembagaan (Malay/English)

Atas alasan apakah telefon bimbit mangsa disimpan untuk siasatan polis? Privasinya sepatutnya dihormati sepenuhnya, kerana dia adalah mangsa dalam kes ini. Anaknya telah meninggal dunia tiga minggu sebelum kejadian itu, dan dia masih berkabung. Situasi yang timbul daripada insiden serangan ini telah memberi kesan yang mendalam kepada beliau, menyukarkan beliau untuk menghadapinya.

Mangsa pekak tidak dapat mempertahankan dirinya dengan secukupnya. Telah dilaporkan bahawa kes itu tidak dikendalikan secara profesional dan tidak berintegriti.

Seorang jurubahasa Bahasa Isyarat Malaysia yang profesional dan cekap sepatutnya dipanggil dengan segera dan diupah untuk membolehkan komunikasi Bahasa Isyarat Malaysia yang penting untuk akses mangsa Pekak kepada keadilan dalam sebarang penyiasatan. Semua komunikasi mesti telus. Keperluan komunikasi mangsa Pekak mesti dipenuhi dengan segera.

Insiden yang dimaksudkan itu sememangnya membimbangkan, bukan semata-mata kerana pemandu Grab itu diserang, tetapi lebih-lebih lagi kerana haknya tidak dilindungi dan ditegakkan dengan sewajarnya.

Tidak kira sama ada ia salah faham, seperti yang dikatakan oleh media, setiap rakyat, termasuk mangsa – sama ada kurang upaya atau tidak – mesti dilayan secara saksama, dengan hak sedia ada untuk melaporkan kejadian kepada polis untuk perlindungan diri.

Walaupun dia memiliki kad Orang Kurang Upaya kerana ketidakupayaannya untuk mendengar dan bercakap (namun, dia tidak bisu), dia tidak sepatutnya dianggap sebagai warganegara yang berkelas lebih rendah.

Dia diberi dua pilihan: yang pertama ialah meneruskan kes: ini bermakna kes itu akan dibawa ke mahkamah; yang kedua ialah menggugurkan kes itu dan diberi pampasan. Dia dimaklumkan jika memilih pilihan pertama, telefonnya akan dirampas.

Persoalannya masih perlu dijawab: bagaimanakah telefon (alat komunikasi yang penting untuk orang pekak) berkaitan dengan insiden serangan?

READ MORE:  Grab driver assault: Access to justice - a fundamental human right

Di bawah tekanan, mangsa pekak menggugurkan kes dan bersetuju untuk diberi pampasan. Bagaimanapun, selepas rundingan itu, dia diminta membaca dan menandatangani satu lagi laporan polis, yang tidak pernah didugakannya.

Dia kemudiannya menerima mesej teks memintanya untuk mengambil kad pengenalannya, yang tidak dikembalikan kepadanya sebelum ini oleh pihak polis.

Selepas mengambil kad pengenalannya, dia diminta menandatangani laporan polis ketiga. Dia boleh memastikan bahawa formatnya sangat serupa tetapi tidak dapat membezakan antara laporan kedua dan ketiga.

Insiden ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, dan ia telah meningkatkan ketakutan dalam komuniti pekak mengenai kekurangan perlindungan mereka, menyebabkan mereka semakin terdedah.

Mereka mungkin mengalami penghakisan lagi hak mereka, kerana undang-undang di Malaysia, pada praktiknya, tidak memihak kepada masyarakat pekak dan OKU.

Acara ini menyerlahkan keperluan mendesak untuk lebih berhati-hati dan tindakan segera untuk mengelakkan pengulangan insiden selanjutnya.

Kita tidak mampu lagi untuk mengabaikan isu-isu kritikal ini. – Dawn

The views expressed in Aliran's media statements and the NGO statements we have endorsed reflect Aliran's official stand. Views and opinions expressed in other pieces published here do not necessarily reflect Aliran's official position.

AGENDA RAKYAT - Lima perkara utama
  1. Tegakkan maruah serta kualiti kehidupan rakyat
  2. Galakkan pembangunan saksama, lestari serta tangani krisis alam sekitar
  3. Raikan kerencaman dan keterangkuman
  4. Selamatkan demokrasi dan angkatkan keluhuran undang-undang
  5. Lawan rasuah dan kronisme
Support our work by making a donation. Tap to download the QR code below and scan this QR code from Gallery by using TnG e-wallet or most banking apps:
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Most Read

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x