Home Civil Society Voices Rakyat Malaysia menghadapi kos hidup yang meningkat, kata pakar ekonomi

Rakyat Malaysia menghadapi kos hidup yang meningkat, kata pakar ekonomi

Follow us on our Malay and English WhatsApp, Telegram, Instagram, Tiktok and Youtube channels.

Forum rakyat baru-baru ini mengenai subjek ‘GST dan Periuk Nasi Kitak’ yang diadakan di Kuching mendapat sambutan yang menggalakkan daripada komuniti pelajar, ahli masyarakat dan rakan-rakan dari kalangan NGO. Lapuran dari Rise of Sarawak Efforts.

Kira-kira 80 orang hadir pada malam 3 Mac 2018 di sebuah hotel tempatan untuk mendengar dua ahli panel yang dijemput, Dr Muhammed Abdul Khalid dan Azrul Azwar Ahmad Tajuddin yang kedua-duanya pakar ekonomi.

Forum ini dianjurkan oleh Rise of Sarawak Efforts (Rose) dengan kerjasama dikenali sebagai Lawyer Kamek For Change dan mempunyai sokongan NGO tempatan yang lain. Matlamatnya adalah untuk meningkatkan kesedaran mengenai subjek GST dan peningkatan kos sara hidup dan isu-isu lain yang memberi kesan kepada golongan muda.

Para hadirin mendengarkan dengan penuh perhatian kepada ahli panel ketika mereka menjawab dan membincangkan beberapa siri soalan yang diajukan oleh moderator untuk forum Geoffrey Tang, anggota Rose.

Mengenai persoalan GST dan sama ada Malaysia bersedia untuk melaksanakan cukai penggunaan ini dan sama ada GST adalah punca kenaikan harga barangan dan perkhidmatan, kedua-dua panelis bersetuju bahawa ia sememangnya merupakan penyumbang utama kepada kenaikan harga.

Kejatuhan nilai ringgit serta penarikan balik subsidi kerajaan yang berlaku pada masa yang sama turut menyumbang kepada beban kenaikan harga. Tidak ada peluang bagi orang untuk membuat penyesuaian untuk ini.

Muhammed juga mengambil penonton menerusi sejarah GST sebelum pelaksanaan dan berpendapat bahawa GST menyumbang kepada sistem cukai regresif di Malaysia. Adalah orang miskin yang membayar cukai paling banyak dan bukan orang kaya. Ini kerana orang miskin membelanjakan lebih banyak peratusan gaji atau pendapatan mereka terhadap barangan dan perkhidmatan, daripada yang kaya.

Kedua-dua ahli panel menganggap bahawa Malaysia memerlukan sistem cukai yang lebih progresif.

Mengenai apa yang dirasai oleh rakyat biasa – kenaikan harga makanan, perumahan dan pengangkutan – jauh berbeza dengan apa yang sering diisytiharkan oleh kerajaan bahawa KDNK negara kita berada dalam keadaan baik (5.9% untuk suku akhir tahun 2017) dan ekonomi kita kian berkembang, panelist kita mencuba mendefinasikan apa itu KDNK.

Ia tidak mencerminkan kekayaan dan kualiti hidup/kualiti pekerjaan rakyatnya mahupun kelestarian ekonomi. Bukti yang sangat mudah adalah ini; walaupun KDNK Sarawak adalah sama seperti pendapatan purata isi rumah Selangor, rakyat Sarawak adalah separuh daripada rakyat Selangor.

“Jangan terlalu terpikat dengan angka KDNK” nasihatkan Muhammed. “Sebaliknya kita harus bertanya soalan-soalan ini dan mencari penyelesaian: Mengapa satu dari empat anak-anak Sarawak terbantut? Kenapa ramai belia dan siswazah muda menganggur dengan kadar pengangguran anak muda setinggi 10.5%? Separuh daripada graduan kami memperoleh kurang daripada RM2,000 sebulan dan ini telah berlaku selama 10 tahun yang lalu.”

“Apa gunanya KDNK yang tinggi atau ekonomi yang berkembang pesat jika tidak memberi manfaat kepada rakyat?” tanya Azrul Azwar.

Pada masa ini, kami mengalami gaji yang tidak stabil; kenaikan upah tidak dapat mengejar kenaikan kos hidup dan inflasi. Tidak cukup pekerjaan berpendapatan tinggi yang dicipta untuk graduan kami dan terdapat penurunan dalam jumlah pekerjaan yang ada. Setiap tahun, 60,000-80,000 lulusan baru tidak boleh mendapat pekerjaan.

“Untuk menyelesaikan masalah, kita perlu terlebih dahulu mengakui masalah ini. Dan jika mereka yang bertanggungjawab atau pengubal dasar enggan berbuat demikian, kita mempunyai masalah.” Merujuk kepada kata-kata seorang menteri yang mengatakan bahawa mereka yang berupaya menjual nasi lemak atau menjadi pemandu Grab atau Uber untuk mencari nafkah adalah mulia.

Rakyat perlu menuntut pemimpin kita adalah orang yang mempunyai kepakaran dan mempunyai nilai dan sikap yang baik dan peduli.

Azwar menggesa dan menyeru para hadirin terutamanya yang muda untuk:

  • menyertai dan memimpin activiti sukarelawan di peringkat tempatan untuk menyediakan perkhidmatan masyarakat, memimpin dan mengambil bahagian dalam pergerakan sosial di peringkat tempatan dan nasional untuk melaksanakan, menentang atau membatalkan perubahan sosial, ekonomi, budaya atau politik; dengan kata lain kita harus memperjuangkan isu-isu yang dekat dengan hati kita dan memberi tekanan pada wakil rakyat yang dipilih dan pemegang jawatan awam;
  • menjadi ahli parti politik yang mencerminkan dan mewakili ideologi dan pandangan dunia, dari mana kita boleh mencadangkan program dan dasar selaras dengan kemajuan.

Antara yang perlu dilakukan oleh kerajaan, Azrul mengesyorkan pemilikan awam terhadap sektor terpilih seperti penyediaan perkhidmatan sosial: penjagaan kesihatan, pendidikan dan pengangkutan awam.

Penonton berpartisipasi dalam bahagian soal jawab dan banyak soalan yang baik diajukan ke para panel untuk menjawab.

Kami berharap forum itu berjaya menunjukkan bahawa isu-isu yang mempengaruhi kehidupan seharian kita sangat berkaitan dengan dasar yang ditetapkan oleh kerajaan yakni terdiri daripada orang yang dipilih oleh pengundi.

Ann Teo dari Rose menyuarakan cadangan Azrul untuk menyertai masyarakat madani dan berkata, “Datang dan turut serta dalam aktiviti teras kami yang berpusat di sekitar memperkasakan pemilih dan meluaskan ruang demokratik melalui penyertaan rakyat biasa.”

Beliau juga membuat panggilan untuk semua khususnya golongan muda untuk mendaftar sebagai pengundi dan keluar untuk mengundi dalam pilihan raya umum. Ini menggambarkannya sebagai perkara yang minimum yang perlu dilakukan oleh setiap warganegara: menjalankan hak dan tanggungjawab mereka untuk mengundi dan memilih wakil pilihan mereka.

The views expressed in Aliran's media statements and the NGO statements we have endorsed reflect Aliran's official stand. Views and opinions expressed in other pieces published here do not necessarily reflect Aliran's official position.

AGENDA RAKYAT - Lima perkara utama
  1. Tegakkan maruah serta kualiti kehidupan rakyat
  2. Galakkan pembangunan saksama, lestari serta tangani krisis alam sekitar
  3. Raikan kerencaman dan keterangkuman
  4. Selamatkan demokrasi dan angkatkan keluhuran undang-undang
  5. Lawan rasuah dan kronisme
Support our work by making a donation. Tap to download the QR code below and scan this QR code from Gallery by using TnG e-wallet or most banking apps:
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nor Azmin Tajul Arifin
23 Mar 2018 2.00pm

Sokong lah lagi umno bn supaya kehidupan rakyat lagi sengsara

Frank Meeng
22 Mar 2018 8.37am

Just fake news…top brass politicians denies the facts and realities of the economic situation now…lol

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x