Home Civil Society Voices 2009 Civil Society Voices Tahun Baru Lebih bermakna jika rakyat terus membawa perubahan

Tahun Baru Lebih bermakna jika rakyat terus membawa perubahan

Follow us on our Malay and English WhatsApp, Telegram, Instagram, Tiktok and Youtube channels.

Kita harus menyambut tahun baru 2010 dengan membuat satu lagi perjuangan, ulas Jerit. Rakyat harus bersatu membantah perlaksanaan cukai GST.

 

Tahun 2009 sudah hampir berlalu dan 2010 menanti kita dengan penuh harapan. Harapan agar hidup kita akan bertambah baik dan kita akan dapat hidup lebih selesa. Setiap orang pula akan berazam untuk mencapai sesuatu yang baru yang dapat mengubah hidupnya.

Namun harapan sahaja tidak memadai. Rakyat perlu terus membawa perubahan; membuang apa yang tidak berguna dan membina kuasa yang dapat membawa perubahan. Ini tidak mustahil ! Rakyat telah membuktikannya semasa pilihanraya pada Mac 2008.

Jom kita renung sejenak perubahan yang telah kita bawa:

 • Menafikan kerajaan BN majoriti dua pertiga di Parlimen. Memberikan 5 (-1) negeri kepada Kerajaan PR.
 • Sebanyak sembilan pilihanraya kecil telah dijalankan dan BN hanya dapat pertahankan dua kerusi sahaja. Keputusan muktamad PR 7 – BN 2.
 • Ahli Parlimen BN terpaksa meninggalkan majlis untuk menyelamatkan Bajet 2010.
 • Kuasa rakyat pada 1 Ogos 2009, memaksa kerajaan untuk mengkaji semula ISA (walaupun kita mahu ianya dimansuhkan).
 • Kini tinggal jumlah tahanan ISA yang paling sedikit di Kem Tahanan Kamunting.
 • MACC walaupun masih berkuasa, kini terpaksa berhati-hati dalam menjalankan tugasnya. Skandal PKFZ sudah mula menampakkan beberapa tangkapan dibuat akhirnya.
 • Perdana Menteri yang selama ini hanya mengiktiraf MIC, kini secara terus terang mengkritik parti itu dengan mengiktiraf satu lagi parti lain. Ini kerana rakyat juga telah membuang MIC.
 • Krisis dalam MCA berterusan kerana ahlinya enggan mengiktiraf pemimpinnya yang korup.
 • Hasrat menubuhkan kerajaan campuran oleh Pas juga ditolak oleh rakyat.

Semua perubahan ini adalah sebahagian daripada sejarah yang dicipta oleh rakyat sendiri. Jadi, rakyat harus terus membawa perubahan demi mewujudkan sebuah negara yang adil dan saksama. Kerajaan PR pula harus membuang sikap meneruskan tradisi BN. Jangan berikan gula-gula kepada rakyat. Perubahan polisi harus dilakukan misalnya dalam:

 • isu tanah – iktiraf hak peneroka bandar dan Orang Asli;
 • isu pilihanraya tempatan – kembalikan hak demokrasi rakyat;
 • isu penswastaan hospital – jangan luluskan sebarang projek baru di empat buah negeri di bawah Kerajaan PR;
 • mengadakan pungutan suara (referendum) dalam isu yang melibatkan kepentingan rakyat sebelum membuat keputusan – seperti isu konsensi air di Selangor;

Tahun 2010 juga menanti kita dengan banyak lagi cabaran. Satu cabaran yang paling ketara adalah cukai GST. Kerajaan BN yang korup dan kini hampir bankrap, mahu menyelamatkan dirinya dengan mencekik rakyat. Dengan memperkenalkan cukai GST rakyat terpaksa membayar peratus cukai untuk hampir semua barangan dan perkhidmatan yang digunakan. Cukai ini akan meninggal satu kesan yang besar terhadap rakyat Malaysia yang majoritinya adalah golongan berpendapatan rendah.

Maka kita harus menyambut tahun baru 2010 dengan membuat satu lagi perjuangan. Rakyat harus bersatu membantah perlaksanaan cukai GST. Kita tahu ini tidak mustahil!

Selamat berjuang untuk satu sistem yang lebih adil dan saksama!

Selamat Tahun Baru 2010 dari Jaringan Rakyat Tertindas (Jerit)

The views expressed in Aliran's media statements and the NGO statements we have endorsed reflect Aliran's official stand. Views and opinions expressed in other pieces published here do not necessarily reflect Aliran's official position.

AGENDA RAKYAT - Lima perkara utama
 1. Tegakkan maruah serta kualiti kehidupan rakyat
 2. Galakkan pembangunan saksama, lestari serta tangani krisis alam sekitar
 3. Raikan kerencaman dan keterangkuman
 4. Selamatkan demokrasi dan angkatkan keluhuran undang-undang
 5. Lawan rasuah dan kronisme
Support our work by making a donation. Tap to download the QR code below and scan this QR code from Gallery by using TnG e-wallet or most banking apps:
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x