Home Coalitions Clean and Fair Elections Bersih 2.0: SPR licik, gagalkan rayuan persempadanan semula

Bersih 2.0: SPR licik, gagalkan rayuan persempadanan semula

Join us on Telegram and Instagram for the latest.

Bersih 2.0 mengecam perbuatan jahat SPR, yang jelas begitu beriya mahu supaya persempadan semula tersebut dibentangkan dalam sidang Parlimen, walaupun keputusan rayuan masih dalam proses.

Ketergesaan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menyerahkan laporan persempadanan semula Sarawak kepada Jabatan Perdana Menteri telah menggagalkan usaha mencabar persempadanan tersebut, yang ketika itu baru sahaja diputuskan di peringkat Mahkamah Rayuan.

Perbuatan tidak sabar-sabar SPR, yang tidak sempat menanti rayuan difailkan di Mahkamah Persekutuan, telah mengagalkan proses keadilan dan secara langsung menghina proses mahkamah apabila proses undang-undang yang sedang berjalan di peringkat rayuan dipintas oleh kepentingan politik.

Hasil daripada keputusan Mahkamah Persekutuan pada 15 Oktober, SPR diberi kuasa tidak tersemak dalam memutuskan maklumat apa yang disampaikan kepada orang ramai, serta meminggirkan hak dan kuasa pengundi untuk meneliti cadangan persempadanan semula SPR bagi menyatakan sebarang bantahan secara berkesan.

Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) mengecam perbuatan jahat SPR, yang jelas begitu beriya mahu supaya persempadan semula tersebut dibentangkan dalam sidang Parlimen yang bakal bermula, walaupun keputusan
rayuan masih dalam proses.

Ini turut memberi isyarat jelas bahawa pilihanraya negeri Sarawak mungkin akan diadakan dalam masa terdekat, demi memberikan legitimasi atau keabsahan terhadap pentadbiran Perdana Menteri Najib Razak yang dilihat sedang dirundung seribu satu masalah termasuklah skandal ‘derma’ RM2.6bn ke akaun peribadinya dan juga skandal hutang 1MDB.

Bersih 2.0 amat kecewa dengan sikap SPR yang telah menggunakan taktik yang begitu licik untuk menggagalkan tindakan sah mencabar persempadanan semula oleh Adun Batu Lintang See Chee How dan pengundi Ulu Baram Pauls Baya.

Nampaknya harapan kian malap untuk melihat urusan pilihanraya ditadbir secara telus dan amanah. Namun Bersih 2.0 tidak akan berdiam diri dan tetap komited untuk melawan apa sahaja cubaan penipuan dan memperjuangkan integriti pilihanraya, terutamanya dalam hal persempadanan semula di seluruh negara yang melibatkan pembahagian tidak adil (malapportionment) dan ‘gerrymandering’.

READ MORE:  Whither Malaysia? - Poised for change

Jawatankuasa Pemandu Bersih 2.0, yang terdiri daripada:

Pengerusi: Maria Chin Abdullah; Timbalan Pengerusi: Sarajun Hoda Abdul Hassan; Bendahari: Masjaliza Hamzah; wakil kebangsaan: Prof Madya Dr Abdul Halim bin Yusof, Farhana binti Abdul Halim, Fadiah Nadwa Fikri dan New Sin Yew; naib pengerusi: Jannie Lasimbang (Sabah), Ahmad b Awang Ali (Sarawak), Abd Halim b Wan Ismail (Semenanjung Timur), Thomas Fann (Semenanjung Selatan), Simon Lee Ying Wai (Semenanjung Tengah) dan Dato’ Dr Toh Kin Woon (Semenanjung Utara).

Thanks for dropping by! The views expressed in Aliran's media statements and the NGO statements we have endorsed reflect Aliran's official stand. Views and opinions expressed in other pieces published here do not necessarily reflect Aliran's official position.

Our voluntary writers work hard to keep these articles free for all to read. But we do need funds to support our struggle for Justice, Freedom and Solidarity. To maintain our editorial independence, we do not carry any advertisements; nor do we accept funding from dubious sources. If everyone reading this was to make a donation, our fundraising target for the year would be achieved within a week. So please consider making a donation to Persatuan Aliran Kesedaran Negara, CIMB Bank account number 8004240948.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x