Home Coalitions Clean and Fair Elections Pemindahan pengundi tentera secara haram

Pemindahan pengundi tentera secara haram

Follow us on our Malay and English WhatsApp, Telegram, Instagram, Tiktok and Youtube channels.

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) merujuk kepada isu pemindahan 1,079 pengundi tentera ke Kem Segamat yang belum siap dibina, sepertimana yang didedahkan.

Siasatan lanjut menunjukkan bahawa perkara ini turut berlaku di beberapa tempat lain. Seramai 1,234 pengundi tentera telah dipindah ke Kem Bera, Pahang, dan 1,411 pengundi tentera dipindah ke Kem Hutan Melintang, Perak. Kedua-dua kem ini juga didapati masih belum siap dibina.

Analisa menunjukkan pemindahan ini berlaku kepada kerusi-kerusi parlimen dan dewan undangan negeri yang dimenangi dengan majoriti kecil pada pilihan raya umum yang lalu. Khususnya, tiga kerusi parlimen tersebut diwakili oleh menteri-menteri. Perkara ini jelas menunjukkan bahawa pemindahan-pemindahan tersebut bermotif politik dan bertujuan untuk mempengaruhi keputusan pilihan raya secara haram melalui undi awal atau pos.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) juga telah mewujudkan lokaliti-lokaliti baru untuk tujuan ini. Ini bermakna SPR tidak melakukan semakan di lapangan untuk memastikan kawasan tersebut adalah sah. SPR telah gagal membuat semakan terhadap permohonan-permohonan pemindahan ini seperti mana yang diperuntukkan dalam Peraturan 13 Peraturan-peraturan Pilihan Raya (Pendaftaran Pemilih) 2002.

Sebagai sebuah badan suruhanjaya yang ditubuhkan dibawah perlembagaan, tingkah laku dan kegagalan SPR melaksanakan tugas dengan amanah amat memalukan. Sehingga hari ini, SPR masih belum memberikan sebarang penjelasan mengenai perkara-perkara yang telah dibangkitkan. SPR dilihat seolah-olah bersuhabat dengan pihak-pihak yang lain dalam melaksanakan tindakan haram ini.

SPR gagal melaksanakan tugasan mereka dengan cekap, bertanggungjawab dan amanah. Oleh itu, Bersih 2.0 sekali lagi menuntut kesemua pesuruhjaya SPR untuk meletak jawatan serta-merta.

  • SPR dan Kementerian Pertahanan perlu tampil memberi penjelasan bagaimana perkara ini boleh berlaku, dan samada perkara sama telah berlaku di kem-kem tentera yang lain.
  • SPR perlu membatalkan pemindahan dan pendaftaran baru ini sebelum daftar pemilihan tambahan diwartakan.
  • Pihak polis dan peguam negara perlu menjalankan penyiasatan terhadap isu ini kerana ia merupakan suatu kesalahan jenayah di bawah Seksyen 3(a) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Bersih 2.0 juga menyeru kepada orang ramai untuk membantu memastikan pilihan raya umum yang akan datang berlangsung secara bersih dan adil. Orang ramai boleh menyertai kempen Pemantau PRU14 yang telah dilancarkan oleh Bersih 2.0 di www.pemantau.org

Jawatankusa pemandu Bersih 2.0

The views expressed in Aliran's media statements and the NGO statements we have endorsed reflect Aliran's official stand. Views and opinions expressed in other pieces published here do not necessarily reflect Aliran's official position.

AGENDA RAKYAT - Lima perkara utama
  1. Tegakkan maruah serta kualiti kehidupan rakyat
  2. Galakkan pembangunan saksama, lestari serta tangani krisis alam sekitar
  3. Raikan kerencaman dan keterangkuman
  4. Selamatkan demokrasi dan angkatkan keluhuran undang-undang
  5. Lawan rasuah dan kronisme
Support our work by making a donation. Tap to download the QR code below and scan this QR code from Gallery by using TnG e-wallet or most banking apps:
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x