Home Coalitions Clean and Fair Elections Pilihan raya Johor: Pengundi dinafikan hak dan peningkatan kesalahan pilihan raya

Pilihan raya Johor: Pengundi dinafikan hak dan peningkatan kesalahan pilihan raya

Multiple tragedies in Johor - NAJIB RAZAK/FACEBOOK, 9 MARCH 2022

Follow us on our Malay and English WhatsApp, Telegram, Instagram, Tiktok and Youtube channels.

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) telah menghantar pasukan pemantau Bersih untuk memerhati penjalanan pilihan raya negeri Johor 2022.

Pasukan pemantau ini juga telah berdaftar dengan Suruhanjaya Pilihan Raya. Sebanyak 21 kawasan dewan negeri di Johor telah dipantau secara fizikal di lapangan dan secara atas talian melalui kempen-kempen media sosial calon-calon pilihan raya dan parti-parti politik yang terlibat.

Pemerhatian tama

Terdapat enam isu utama yang dapat kami perhatikan berlaku semasa di dalam tempoh berkempen sehinggalah pada hari pengundian:

 1. Prosedur operasi standard kempen pilihan raya merugikan pembangkang

Walaupun Bersih mengalu-alukan pelonggaran prosedur operasi standard untuk kempen pilihan raya kali ini dengan kebenaran untuk mengadakan ceramah, walkabout, ziarah rumah ke rumah dan pengedaran risalah, namun kami mendapati bahawa prosedur operasi standard ini menguntungkan parti dan calon yang berada di pihak kerajaan dan merugikan parti dan calon pembangkang. Had 100 orang hadirin untuk ceramah lebih merugikan pembangkang apabila parti atau calon di pihak kerajaan bebas menggunakan jentera dan sumber kerajaan untuk berkempen atas nama program rasmi kerajaan.

 1. Pemilih positif Covid tidak dibenarkan untuk mengundi

Larangan pengundi positif Covid untuk turun mengundi adalah bertentangan dengan Perkara 119 Perlembagaan Persekutuan di mana semua rakyat Malaysia yang berdaftar sebagai pemilih berhak untuk membuang undi mereka di dalam pilihan raya. SPR seharusnya bertegas untuk membenarkan pesakit Covid membuang undi dan menyediakan kemudahan-kemudahan yang bersesuaian kepada mereka agar dapat melaksanakan tanggungjawab memilih wakil rakyat mereka.

Pemantau Bersih telah memerhati dan merekodkan lima insiden di mana pengundi yang berstatus Covid hadir ke pusat pengundian dan diarahkan pulang oleh penyelia pusat pengundian. Pusat pengundian tersebut adalah di Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Pasir Putih (kawasan dewan undangan negeri Tiram), Sekolah Agama Taman Molek, Sekolah Agama Bandar Seri Alam (kawasan Johor Jaya) dan Sekolah Kebangsaan Taman Tun Aminah (kawasan Skudai). Satu kes lagi adalah pengundi di kawasan Larkin di mana beliau telah dikompaun RM1,000 dan diarahkan pulang.

 1. Senarai daftar pemilih

Semasa dalam tempoh pilihan raya, terdapat satu kes dalam senarai daftar pemilih di mana wujud nama yang meragukan. Terdapat nama yang meragukan dalam senarai daftar pemilih seperti “Deceased” dan “Expired”, dan kedua-dua ini dalam senarai daftar pemilih bagi pilihan raya Johor. Kes-kes seperti ini perlu penelitian yang khusus dan perlu dicegah daripada berulang kembali dalam pilihan raya yang akan datang.

Kebersihan senarai daftar pemilih adalah asas utama kepada pelaksanaan pilihan raya yang bersih dan adil. Keyakinan pengundi kepada integriti senarai daftar pemilih amat penting supaya proses dan keputusan pilihan raya dapat diterima oleh semua pihak.

 1. Pengurusan undi pos

SPR hanya dapat mengeluarkan kertas undi pos pada hari ketiga selepas hari penamaan calon iaitu pada 1 Mac. Hasil tinjauan kami mendapati kertas undi pos paling awal tiba ke tangan pengundi pos di Singapura pada 2 Mac 2022 dan ada pengundi pos yang berada di Perth, Australia hanya menerima kertas undinya pada 7 Mac, lima hari sebelum hari pengundian.

READ MORE:  Jangan salah guna jentera kerajaan untuk berkempen

Tempoh pengeluaran dan penghantaran kertas undi pos yang lambat menyebabkan pengundi pos meragui sama ada kertas undi mereka sempat untuk sampai ke pejabat pegawai pengurus pilihan raya tepat pada masanya.

 1. Petugas pilihan raya yang tidak terlatih

Isu yang masih timbul adalah petugas pilihan raya yang tidak cukup terlatih. Walaupun kami memahami kekangan dan cabaran daripada SPR untuk melatih petugas-petugas pilihan raya terutamanya ketua tempat mengundi dan kerani pengundian, namun perkara ini perlu dinyatakan kerana terdapat beberapa perkara asas yang tidak sepatutnya berlaku seperti pen atau alat tulis masih berada di meja kerani pengundian kedua dan ketiga, atau ketua tempat mengundi tidak menulis bilangan pengundi di pintu masuk saluran. Semua ini perlu untuk menjamin ketelusan dan keyakinan pengundi kepada proses pilihan raya.

 1. Keadaan pusat pengundian

Terdapat juga kekeliruan apabila garis sempadan had pengundian 50 meter yang tidak jelas di pusat-pusat pengundian. Sebagai contoh pusat pengundian di Sekolah Kebangsaan Sri Gading yang garis had 50 meter itu sangat jauh daripada pagar sekolah berbanding Sekolah Menengah Kebangsaan Munshi Sulaiman yang bermula di pagar sekolah tersebut. Selain itu, kami juga mendapati terdapat beberapa pusat pengundian yang masih kurang mesra terhadap pengundi orang kurang upaya dan warga emas apabila semua saluran pengundian berada di tingkat atas.

Kesalahan pilihan raya

Bersih telah memberi fokus kepada pemantauan salah laku dan kesalahan pilihan raya sepanjang tempoh pilihan raya Johor. Terdapat lapan perkara salah laku dan kesalahan pilihan raya yang dipantau oleh Bersih

 • Rasuah dan beli undi
 • Penjamuan dan pemberian hadiah
 • Tekanan tidak wajar
 • Penggunaan sumber dan aset kerajaan
 • Kempen perkauman
 • Kelakuan berat sebelah oleh pegawai awam
 • Kesalahan pada hari pengundian
 • Masalah daftar pemilih dan hari pengundian

Hasil pemantauan kami mendapati bahawa pemerhatian kesalahan pilihan raya dalam pilihan raya Johor ini adalah lebih banyak dilakukan oleh parti-parti politik berbanding pilihan raya Melaka (35 pemerhatian kesalahan) dan pilihan raya Sarawak (59 pemerhatian kesalahan).

Kelonggaran prosedur operasi standard kempen pilihan raya yang ditetapkan SPR telah diambil kesempatan secara salah oleh parti atau calon untuk berkempen, menyalahi Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 dan konvesyen-konvensyen pilihan raya bersih dan adil di peringkat antarabangsa.

Bersih telah mencatatkan 71 laporan yang berkaitan dengan salah laku dan kesalahan pilihan raya. Laporan kes-kes yang disenaraikan ini adalah kes yang dapat diperhatikan dan direkodkan oleh pemantau Bersih di 21 kawasan dewan undangan negeri yang dipantau sahaja.

READ MORE:  Pilihan raya negeri: Panglima PN Selangor Azmin mampu robek PH?

Jumlah laporan kes-kes ini tidak mencerminkan dengan sepenuhnya dan secara menyeluruh kesalahan-kesalahan pilihan raya yang berlaku di dalam pilihan raya negeri ini kerana kawasan yang dipantau adalah terhad dan mungkin lebih banyak kes-kes yang tidak dapat dipantau dan dilaporkan.

Kesalahan yang menunjukkan peningkatan adalah penjamuan dan pemberian: Kesalahan yang kerap dilakukan program isi minyak motor dan tukar minyak enjin secara percuma, jamuan yang dianjurkan pihak ketiga dan bantuan-bantuan kepada golongan susah.

Kesalahan kategori ini kami perhatikan banyak dilakukan oleh Perikatan Nasional (PN), iaitu sebanyak 33 kesalahan yang kami rekodkan. Antara contoh kesalahan yang dilakukan oleh PN adalah pembukaan “gerai prihatin” pada 4 Februari di Pasar Tani Pagoh dan jamuan makan malam anjuran sebuah persatuan Cina di Austin International Convention Centre, Johor Bahru yang dihadiri lebih 800 orang. Calon daripada Pakatan Harapan (PH) juga ada membuat program isi minyak motor percuma.

Salah guna sumber dan jentera juga banyak dilakukan oleh parti penyandang kerajaan seperti BN dan PN: Sebanyak 11 kesalahan direkodkan dan penggunaan jentera dan sumber kerajaan paling banyak dilakukan oleh BN iaitu sebanyak sembilan kesalahan manakala dua kesalahan lagi dilakukan oleh PN. Menteri besar sementara Hasni Mohammad melancarkan program keusahawanan ‘mobile truck’ orang muda sambil memakai topi BN dan berkempen dengan jentera BN pada 20 Januari. Sementara Mahiaddin Yasin menggunakan jawatan beliau sebagai pengerusi majlis pemulihan negara untuk berdialog dengan orang ramai seperti dialog bersama warga pendidik di Kota Tinggi.

Bagi kesalahan rasuah dan beli undi, pemerhati Bersih menerima banyak laporan melalui kiriman Whatsapp audio dan video pemberian wang di beberapa kawasan, namun kami tidak dapat mengesahkan laporan-laporan tersebut. Namun demikian, pemerhati kami sempat menyaksikan satu kesalahan yang boleh diperhatikan sebagai kesalahan rasuah yang dilakukan di luar pusat pengundian Sekolah Kebangsaan Serkat di dalam kawasan dewan undang negeri N56 Kukup oleh jentera BN.

Selain itu, sebanyak 13 kesalahan membuka pondok panas dan perayu undi diperhatikan oleh pemantau Bersih. BN paling banyak membuka pondok-pondok panas dan merayu undi walaupun ada diantaranya berjarak lebih 50 meter daripada pusat pengundian. Malah ada pondok panas yang dibuka di dalam rumah orang tua yang berjarak lebih sedikit daripada 50 meter daripada Pusat Pengundian Sekolah Jenis Kebangsaan (C) Tampoi di kawasan dewan negeri Kempas. Perayu undi daripada Pejuang juga ada diperhatikan mengedarkan risalah parti berhadapan Sekolah Kebangsaan Larkin 1, kawan dewan negeri Larkin pada hari pengundian.

Hampir semua parti politik juga kelihatan mengangkut pengundi pergi dan balik daripada pusat pengundian. Kenderaan yang digunakan ada yang dilekatkan stiker calon dengan lambang parti dan ada yang kosong serta hanya mempunyai bendera parti politik sahaja. Pemantau Bersih telah merekodkan sebanyak lima kesalahan parti politik mengangkut pengundi ke pusat pengundian yang kebanyakannya dilakukan oleh BN dan juga PKR. Pengangkutan pengundi adalah satu kesalahan di bawah Seksyen 20 Akta Kesalahan Pilihan Raya.

READ MORE:  Politicians stoke fear as Malaysia faces elections

Bagi inisiatif Suara Untuk Semua, Bersih sekali lagi telah bekerjasama dengan rakan media kami iaitu Astro Awani, Sinar Harian, Sin Chew Daily dan The Star untuk menyediakan platform kepada calon-calon daripada semua pihak yang bertanding dalam pilihan raya Johor.

Seramai 29 orang calon daripada lima parti iaitu PH, PKR, Warisan, Muda dan Parti Sosialis Malaysia telah menghantar video kempen mereka kepada Suara Untuk Semua dan telah diterbitkan sebagai berita oleh rakan media Bersih. Selain itu, pelbagai dialog dan wacana anjuran Astro Awani dan Sinar Harian juga telah diadakan dengan penglibatan hampir semua parti yang bertanding.

Cadangan penambahbaikan

Secara keseluruhannya proses pengundian berjalan dengan lancar dan teratur. Namun demikian, pihak SPR dan kerajaan persekutuan perlu mengambil berat larangan kepada pengundi positif Covid untuk turun mengundi.

Sewajarnya SPR menjalankan tanggungjawab perlembagaan yang dipundakkan kepada mereka untuk membantu semua pengundi termasuk pengundi berstatus Covid melaksanakan tanggungjawab mereka sebagai warganegara dalam proses pilihan raya.

SPR juga perlu lebih memainkan peranan untuk meyakinkan pengundi turun mengundi dalam pilihan raya. Sasaran 70% jumlah turun mengundi oleh SPR tersasar teruk apabila hanya 54.92% pemilih sahaja yang turun membuang undi.

Berikut adalah cadangan utama Bersih bagi memperkasakan pengurusan dan penjalanan pilihan raya yang akan datang:

 • Kerajaan persekutuan perlu segera meminda Seksyen 27 Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 bagi memberi kuasa yang lebih besar kepada SPR bagi menguatkuasakan undang-undang
 • Kerajaan persekutuan perlu segera menubuhkan satu jawatankuasa bebas audit daftar pemilih bagi menyemak dan mengaudit daftar pemilih untuk menjamin integriti senarai daftar pemilih berikutan pelaksanaan Undi 18 dan pendaftaran pengundi secara automatik
 • Memanjangkan tempoh pilihan raya kepada minimum 21 hari dengan meminda Seksyen 3(1) Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Penjalanan Pilihan Raya) supaya pengundi pos di luar negara sempat menghantar kertas undi ke Malaysia
 • Menyediakan pengangkutan kepada pengundi yang diberikan arahan kuarantin rumah sama ada person under investigation atau person under surveillance atau kuarantin di pusat kuarantin untuk bergerak ke tempat pengundian
 • Kerajaan perlu memberi akses kepada media yang lebih adil untuk semua parti dan calon yang terlibat dalam pilihan raya melalui RTM, Bernama, TV3 dan saluran media utama yang lain
 • Membuka pusat-pusat pengundian di dalam kampung atau kawasan yang sukar dicapai agar pengundi tidak perlu bergantung kepada pihak lain untuk turun ke pusat pengundian
 • Pemerhati pilihan raya yang berdaftar di bawah SPR perlu dibenarkan untuk memantau semua peringkat penjalanan pilihan raya seperti penamaan calon, pembukaan undi pos dan undi awal – Bersih
The views expressed in Aliran's media statements and the NGO statements we have endorsed reflect Aliran's official stand. Views and opinions expressed in other pieces published here do not necessarily reflect Aliran's official position.

AGENDA RAKYAT - Lima perkara utama
 1. Tegakkan maruah serta kualiti kehidupan rakyat
 2. Galakkan pembangunan saksama, lestari serta tangani krisis alam sekitar
 3. Raikan kerencaman dan keterangkuman
 4. Selamatkan demokrasi dan angkatkan keluhuran undang-undang
 5. Lawan rasuah dan kronisme
Support our work by making a donation. Tap to download the QR code below and scan this QR code from Gallery by using TnG e-wallet or most banking apps:
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x