Home Coalitions Clean and Fair Elections SPR, henti hina mahkamah dan Perlembagaan

SPR, henti hina mahkamah dan Perlembagaan

Join us on Telegram and Instagram for the latest.

Segala proses persempadanan semula di Sarawak harus dihentikan serta-merta, dan proses ini harus dilakukan semula dan dijalankan dengan telus dan adil, ujar Bersih 2.0.

Sekali lagi, Bersih 2.0 menyambut baik keputusan Mahkamah Tinggi Kuching, Hakim Yew Jen Kie yang memutuskan bahawa proses persempadanan semula yang sudah dilakukan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) adalah batal dan tidak sah (null and void).

Penghakiman yang kedua ini adalah perpanjangan dari penghakiman 15 Mei 2015 yang mana menyebut SPR harus melakukan semula kajian persempadanan semula di Negeri Sarawak.

SPR harus akur dan patuh kepada dua keputusan penghakiman ini. Dalam penghakiman terbaru, hakim telah memperincikan Jadual 13 (4) Perlembagaan Malaysia yang mana menyatakan notis pewartaan peta harus disiarkan dalam sekurang-kurangnya satu akhbar yang diedarkan dalam kawasan pilihan raya tersebut.

Penghindaran SPR terhadap keputusan mahkamah dengan meneruskan inkuiri kedua di Sarawak membukti SPR telahpun menghina mahkamah. Segala proses persempadanan semula di Sarawak harus dihentikan serta-merta. Proses ini harus dilakukan semula dan dijalankan dengan telus dan adil.

Bersih 2.0 terkejut dengan kenyataan Penasihat Undang-undang Negeri Sarawak yang menyatakan proses inkuiri yang telah dijalankan mungkin tidak akan terbatal walaupun sudah ada dua perintah mahkamah.

Bersih 2.0 menyeru kepada SPR dan Jabatan Peguam Negara agar tidak membazirkan duit pembayar cukai untuk melakukan sebarang rayuan dalam keputusan penghakiman ini. Juga, keingkaran SPR mematuhi keputusan Mahkamah Tinggi bermakna SPR menghina sistem kehakiman negara.

Jikalau ini terjadi, Bersih 2.0 berikrar untuk mengheret SPR ke mahkamah kerana menghina kehakiman negara. SPR harus sedar bahawa mereka tertakluk kepada Perlembagaan Malaysia dan badan kehakiman. SPR bukannya lebih tinggi daripada dua institusi ini, dan SPR tidak sama sekali lebih tinggi dari badan kehakiman negara.

READ MORE:  Can electoral boundary changes happen before 2026?

Kerisauan Bersih 2.0 adalah, jikalau SPR tidak mematuhi perintah mahkamah dan perlembagaan, maka kepada siapakah SPR akan patuh?

Segala perkara ini tidak akan timbul atau terjadi jika SPR mematuhi piawai-piawai perlembagaan Malaysia dan melakukan konsultasi yang secukupnya bersama pengundi sebelum memaparkan apa-apa syor penambahbaikan.

Ini bukanlah kali pertama SPR bertindak sebegini. Bersih 2.0 yakin episod-episod yang berlaku di Sarawak akan berulang di Sabah dan Semenanjung Malaysia. Bersih 2.0 menuntut agar satu badan bebas ditubuhkan untuk menjalankan proses persempadanan semula di seluruh Malaysia seperti yang dicadangkan dalam Laporan Tribunal Rakyat PRU13.

Jawatankuasa Pemandu Bersih 2.0, yang merangkumi:

Maria Chin Abdullah (Pengerusi), Sarajun Hoda Abdul Hassan (Timbalan Pengerusi), Masjaliza Hamzah (Bendahari), Farhana Abdul Halim, New Sin Yew, Fadiah
Nadwa, Prof Madya Dr Abdul Halim bin Yusoff, Jannie Lasimbang (Naib Pengerusi Sabah), Ahmad b. Awang Ali (Naib Pengerusi Sarawak), Abd Halim b. Wan Ismail (Naib Pengerusi Semenanjung Timur), Thomas Fann (Naib Pengerusi Selatan), Simon Lee Ying Wai (Naib Pengerusi Semenanjung Tengah) and Dato’ Dr Toh Kin Woon (Naib Pengerusi Utara Semenanjung).

26 Mei 2015

Thanks for dropping by! The views expressed in Aliran's media statements and the NGO statements we have endorsed reflect Aliran's official stand. Views and opinions expressed in other pieces published here do not necessarily reflect Aliran's official position.

Our voluntary writers work hard to keep these articles free for all to read. But we do need funds to support our struggle for Justice, Freedom and Solidarity. To maintain our editorial independence, we do not carry any advertisements; nor do we accept funding from dubious sources. If everyone reading this was to make a donation, our fundraising target for the year would be achieved within a week. So please consider making a donation to Persatuan Aliran Kesedaran Negara, CIMB Bank account number 8004240948.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x