Home Coalitions Clean and Fair Elections Tajuddin Rahman, letak jawatan; reformasi pelantikan GLC segera!

Tajuddin Rahman, letak jawatan; reformasi pelantikan GLC segera!

Tajuddin Rahman

Join us on Telegram and Instagram for the latest.

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) mendesak agar pengerusi Prasarana Malaysia Berhad Tajuddin Rahman, yang juga Ahli Parlimen Pasir Salak meletak jawatan dengan segera berikutan sikap beliau yang tidak profesional dan kompeten dalam menangani kemalangan LRT Kelana Jaya baru-baru ini.

Sikap beliau yang tidak semenggah dan profesional menunjukkan bahawa pelantikan ahli politik ke dalam syarikat berkaitan kerajaan akan menatijahkan kesan yang serius terutamanya apabila ahli politik yang dilantik tidak mempunyai kelayakan sama sekali untuk menerajui badan yang penting seperti Prasarana.

Sidang media yang dikendalikan oleh beliau jelas menunjukkan beliau tidak ada idea yang kukuh untuk membela mangsa yang terlibat, malah seperti memandang enteng kemalangan yang melibatkan 213 orang penumpang di mana seramai 47 penumpang cedera parah dan 166 lagi cedera ringan.

Adakah masuk akal negara perlu membazirkan jutaan ringgit hanya untuk menjaga ahli politik dalam syarikat berkaitan kerajaan (GLC) agar sesetengah pihak terus memegang tampuk kekuasaan? Sangat terang lagi bersuluh bahawa lantikan politik sebegini tidak memberi keuntungan kepada rakyat dan perkara ini perlu diubah dengan segera.

Justeru, Bersih 2.0 menggesa agar suatu siasatan bebas dilakukan segera untuk menyiasat punca kemalangan dan membawa pihak yang terlibat ke muka pengadilan. Pampasan dengan jumlah yang wajar juga perlu diberikan kepada semua mangsa terutamanya mereka yang cedera parah dalam kemalangan tersebut.

Bersih 2.0 juga mengajak semua rakyat Malaysia untuk mendesak kerajaan persekutuan agar segera menggubal akta syarikat berkaitan kerajaan supaya ahli politik terutamanya wakil rakyat tidak lagi dilantik ke dalam syarikat berkaitan kerajaan sebagai habuan sokongan kepada kerajaan.

Kita boleh memulakan usaha mulia untuk mendesak agar Tajuddin Rahman meletakkan jawatan sebagai pengerusi Prasaran dengan segera dengan menandatangani petisyen di https://www.change.org/p/prasarana-letakjawatantajuddin

READ MORE:  PM's resignation: Keeping the reform agenda alive

Bersih 2.0 telah melancarkan satu laporan kajian untuk mereformasikan proses pelantikan pengarah atau pengerusi syarikat berkaitan kerajaan, syarikat pelaburan berkaitan kerajaan dan badan berkanun yang komersial.

Akta syarikat berkaitan kerajaan ini penting bagi memastikan calon yang benar-benar berkelayakan secara profesional serta berintegriti dipilih dan dilantik melalui proses yang telus, adil dan berakauntabiliti. Laporan tersebut boleh dimuat turun di pautan ini. – Bersih 2.0

Thanks for dropping by! The views expressed in Aliran's media statements and the NGO statements we have endorsed reflect Aliran's official stand. Views and opinions expressed in other pieces published here do not necessarily reflect Aliran's official position.

Our voluntary writers work hard to keep these articles free for all to read. But we do need funds to support our struggle for Justice, Freedom and Solidarity. To maintain our editorial independence, we do not carry any advertisements; nor do we accept funding from dubious sources. If everyone reading this was to make a donation, our fundraising target for the year would be achieved within a week. So please consider making a donation to Persatuan Aliran Kesedaran Negara, CIMB Bank account number 8004240948.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x