Home Media statements Ayuh dukung pelantikan tetap bagi semua doktor kontrak

Ayuh dukung pelantikan tetap bagi semua doktor kontrak

WONG SOAK KOON/ALIRAN

Follow us on our Malay and English WhatsApp, Telegram, Instagram, Tiktok and Youtube channels.

Aliran mendukung tuntutan pelantikan tetap bagi semua pekerja kesihatan barisan hadapan, termasuklah doktor kontrak.

Anggota-anggota ini semuanya berdepan pelbagai risiko kesihatan serta kebajikan yang turut dialami oleh mangsa Covid-19.

Para doktor kontrak ini, bersama-sama dengan doktor lantikan tetap, jururawat serta pegawai kesihatan, berada di barisan hadapan melawan pandemik, dan kita bersyukur kepada penglibatan mereka.

Jadi, kami merasa agak pelik mengapa doktor kontrak ini tidak diserap ke dalam sektor kesihatan awam secara tetap. Mereka sepatutnya mendapat gaji yang setimpal, bonus dan faedah sebagai kakitangan perubatan yang dilantik tetap. Kami tidak dapat membayangkan dengan mengambil lebih banyak doktor ianya akan memberi kesan yang buruk kepada rakyat.

Jika kerajaan Perikatan Nasional dan Kementerian Kesihatan risau dengan kos untuk mengambil mereka secara tetap, kami mencadangkan agar mereka yang di dalam kabinet yang besar itulah yang perlu dicantas. Kami juga mencadangkan agar gaji menteri, timbalan menteri serta setiausaha tetap juga dipotong separuh.  Selain itu, kita juga perlu menyalurkan duit dari gaji lumayan, bayaran serta emolumen para pengarah serta pengurus syarikat berkaitan kerajaan (GLC) kepada sistem kesihatan awam.

Akhir sekali, kita juga menjangkakan bahawa para doktor yang berhartal nanti akan mengambil langkah berwaspada bagi memastikan ketiadaan mereka nanti tidak memberi kesan kepada nyawa para pesakit.

Jawatankuasa eksekutif Aliran
23 Julai 2021

Terjemahan oleh: Zikri Rahman

The views expressed in Aliran's media statements and the NGO statements we have endorsed reflect Aliran's official stand. Views and opinions expressed in other pieces published here do not necessarily reflect Aliran's official position.

AGENDA RAKYAT - Lima perkara utama
  1. Tegakkan maruah serta kualiti kehidupan rakyat
  2. Galakkan pembangunan saksama, lestari serta tangani krisis alam sekitar
  3. Raikan kerencaman dan keterangkuman
  4. Selamatkan demokrasi dan angkatkan keluhuran undang-undang
  5. Lawan rasuah dan kronisme
Support our work by making a donation. Tap to download the QR code below and scan this QR code from Gallery by using TnG e-wallet or most banking apps:
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x