Home Media statements Junaidi, jangan menyibuk kes Azam; gerakkan sesi pendengaran jawatankuasa terpilih segera

Junaidi, jangan menyibuk kes Azam; gerakkan sesi pendengaran jawatankuasa terpilih segera

Kenyataan Ketua Pesuruhanjaya Azam Baki menimbulkan lebih banyak persoalan dari jawapan

Probe Azam Baki's alleged shareholdings

Follow us on our Malay and English WhatsApp, Telegram, Instagram, Tiktok and Youtube channels.

Ia cukup membingungkan saat Menteri Undang-Undang Wan Junaidi Jaafar pula yang memberikan alasan bagi pihak ketua pesuruhanjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Azam Baki sebelum penyiasatan penuh dilakukan.

Junaidi mendakwa jumlah RM330,000 yang dilaburkan oleh Azam sesuatu yang “mampu milik”

Sama ada jumlah tersebut mampu diperolehi atau tidak bukanlah isu utama.

Daripada menjustifikasi tindakan Azam yang kontroversi itu, Junaidi sebaliknya perlu meminta Azam untuk hadir berhadapan dengan jawatankuasa terpilih khas parlimen serta inkuiri tahap tertinggi yang bebas.

Kita juga terkejut dengan sokongan membuta tuli tiga timbalan pesuruhanjaya SPRM, yang menyangkal tuduhan terhadap Azam sebagai “dimotivasikan oleh politik dendam bagi memburukkan imej dan kredibiliti SPRM”.

Perkara yang memburukkan imej SPRM kini hanyalah kerana melambatkan penubuhan sebuah inkuiri peringkat tertinggi yang bebas.

Keengganan untuk mengadakan sesi pendengaran khas melibatkan Jawatankuasa Terpilih Khas terhadap Agensi di Jabatan Perdana Menteri juga cukup mengecewakan. Ahli Parlimen Kuala Krai Abdul Latiff Abdul Rahman dari Pas mempengerusikan jawatankuasa melibatkan sembilan anggota iaitu dua Ahli Parlimen Umno, dua dari Pas (termasuk Abdul Latiff), seorang dari Gabungan Parti Sarawak, tiga dari Pakatan Harapan dan seorang dari Warisan.

Setiausaha Dewan Rakyat sepatutnya menetapkan tarikh agar pendengaran ahli jawatankuasa terpilih dapat dilakukan segera.

Jawatankuasa eksekutif Aliran
9 Januari 2022

Terjemahan oleh: Zikri Rahman

The views expressed in Aliran's media statements and the NGO statements we have endorsed reflect Aliran's official stand. Views and opinions expressed in other pieces published here do not necessarily reflect Aliran's official position.

AGENDA RAKYAT - Lima perkara utama
  1. Tegakkan maruah serta kualiti kehidupan rakyat
  2. Galakkan pembangunan saksama, lestari serta tangani krisis alam sekitar
  3. Raikan kerencaman dan keterangkuman
  4. Selamatkan demokrasi dan angkatkan keluhuran undang-undang
  5. Lawan rasuah dan kronisme
Support our work by making a donation. Tap to download the QR code below and scan this QR code from Gallery by using TnG e-wallet or most banking apps:
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x