Home Media statements Seruan untuk ketenteraman selepas kontroversi mengenai stoking yang mencetuskan kegemparan

Seruan untuk ketenteraman selepas kontroversi mengenai stoking yang mencetuskan kegemparan

WING-CHI POON/WIKIMEDIA

Follow us on our Malay and English WhatsApp, Telegram, Instagram, Tiktok and Youtube channels.

Aliran amat bimbang tentang ketegangan yang timbul akibat kontroversi stoking yang melibatkan rangkaian kedai serbaneka KK Super Mart.

Walaupun kami bersimpati dengan perasaan terluka hati yang dialami oleh banyak umat Islam di negara ini akibat tindakan yang dianggap menghina, kami prihatin bahawa reaksi tertentu terhadap insiden ini boleh memburukan keadaan dan mencetuskan perpecahan berbahaya di antara kaum dan agama.

Masalah bermula apabila 14 pasang stoking dengan kalimah Allah pada stoking tersebut didakwa dijual di beberapa cawangan kedai tersebut, yang menyakitkan hati ramai umat Islam.

Kami menghargai tindakan pengurusan KK Super Mart yang telah memohon maaf atas insiden yang tidak diingini ini.

Namun begitu, tindakan ini tidak dapat meredakan kemarahan sesetengah pihak, terutamanya mereka yang menginginkan tindakan tegas diambil.

Kemarahan meluas di media sosial dengan perkongsian yang menyeru kepada hukuman yang lebih berat, seperti boikot terhadap rangkaian kedai tersebut, dan juga menggunakan ungkapan yang kami khuatirkan boleh mengakibatkan kecederaan fizikal.

Tidak membantu apabila sesetengah ahli politik menggunakan isu ini sebagai alat mudah untuk meraih keuntungan politik, dengan mengeksploitasi percampuran yang sensitif antara kaum dan agama.

Perlu diingatkan bahawa golongan yang mencetuskan dan menyemarakkan rasa benci termasuklah ahli politik dari dalam “kerajaan perpaduan”. Ahli yang tidak bertanggungjawab ini perlu ditangani dengan cekap oleh pemimpin parti mereka.

Kemunculan gerakan ‘vigilante’ juga amat mengkhawatirkan. Sesetengah individu yang ingin mempertahankan kesucian Islam nampaknya telah mengambil undang-undang ke tangan mereka sendiri. Ada lelaki yang marah malah mengganggu dan mengugut individu yang dianggap membuat komen yang tidak berpatutan. Jika dibiarkan, fenomena ini boleh menyebabkan kekacauan dan perpecahan.

READ MORE:  Probe socks issue instigators for criminal offences

Kami menyeru kerajaan untuk mengambil tindakan segera dan berani untuk meredakan kegelisahan yang semakin meningkat dan kemarahan yang tidak terkawal, demi perpaduan dan keselamatan negara.

Jawatankuasa eksekutif Aliran
23 Mac 2024

The views expressed in Aliran's media statements and the NGO statements we have endorsed reflect Aliran's official stand. Views and opinions expressed in other pieces published here do not necessarily reflect Aliran's official position.

AGENDA RAKYAT - Lima perkara utama
  1. Tegakkan maruah serta kualiti kehidupan rakyat
  2. Galakkan pembangunan saksama, lestari serta tangani krisis alam sekitar
  3. Raikan kerencaman dan keterangkuman
  4. Selamatkan demokrasi dan angkatkan keluhuran undang-undang
  5. Lawan rasuah dan kronisme
Support our work by making a donation. Tap to download the QR code below and scan this QR code from Gallery by using TnG e-wallet or most banking apps:
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Most Read

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x