Home TA Online Selepas umur 98, semoga Mahathir dapat ketenangan

Selepas umur 98, semoga Mahathir dapat ketenangan

Mengapa beliau terus menimbulkan perselisihan pada usia ini masih membingungkan

Dr Mahathir Mohamad

Follow us on our Malay and English WhatsApp, Telegram, Instagram, Tiktok and Youtube channels.

Oleh J Jeyasingam

Seorang lelaki terkenal dengan usia yang panjang telah menjadi tumpuan berita baru-baru ini.

Bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad, yang memiliki masa jabatan yang panjang dan pemerintahan sewenang-wenangnya, telah mencuri perhatian kebanyakan penduduk Malaysia.

Sempena sambutan hari jadi beliau yang ke-98 pada 10 Julai bulan ini, banyak rakyat Malaysia ingin mengucapkan selamat dan harapan terbaik kepadanya.

Kami berharap agar beliau mengambil peranan seorang negarawan yang mencari perdamaian dan pemahaman di kalangan semua rakyat, serta menggunakan kebijaksanaan untuk mengatasi isu-isu politik dan retorik etno-agama yang terus berulang.

Namun, sayangnya, harapan ini belum terwujud. Pada masa yang kritis ini, beliau seakan-akan membuat kenyataan yang kontroversial dan sukar dipercayai, yang beberapa pihak menganggapnya sebagai pemecah belah dalam isu perkauman.

Penafsiran yang meragukan terhadap dokumen penting seperti Perlembagaan Malaysia menghasilkan ketidakpuasan dan ketegangan.

Terdapat dakwaan yang mengatakan kemiskinan orang Melayu disebabkan oleh dominasi ekonomi oleh bukan Melayu, dan kehilangan kuasa politik orang Melayu disebabkan oleh rasuah yang dilakukan oleh bukan Melayu.

Walaupun kebanyakan rakyat Malaysia kini diharapkan memiliki kesedaran dan pemahaman yang mencukupi melalui pendidikan dan pendedahan, masih terdapat segelintir yang mudah terpengaruh oleh cerita-cerita yang menimbulkan ketakutan dan paranoia.

Baru-baru ini, telah terdapat dakwaan terbuka yang menyatakan bahawa promosi Malaysia yang berbilang kaum bertentangan dengan Perlembagaan.

Dakwaan sedemikian tidak berasas dan tidak masuk akal, kerana Perlembagaan boleh diubah melalui undi majoriti dua-pertiga di Parlimen. Semasa bekas perdana menteri berkhidmat, terdapat lebih daripada 20 pindaan yang diluluskan, beberapa daripadanya dikategorikan sebagai kontroversi.

Fakta bahawa beliau memimpin kerajaan berbilang kaum selama 22 tahun pertama dan 22 bulan buat kali kedua menimbulkan persoalan tentang tujuan yang mungkin boleh dicapai dengan menggunakan retorik ini.

READ MORE:  Kit Siang's quest for the Malaysian Dream

Mengapa beliau terus menimbulkan perselisihan pada usia ini masih membingungkan. Mungkin beliau bimbang akan tindakan balas politik atau penyiasatan terhadap dirinya, keluarganya atau penyokong utamanya? Tiada yang dapat memberikan jawapan yang pasti.

Kepimpinan beliau pernah dipuji kerana kebijaksanaan, tetapi beliau juga pernah digambarkan sebagai individu yang degil, megalomaniak dan diktator. Beliau memegang kuasa dengan ketat semasa berkhidmat, hampir tiada pihak pembangkang yang berani menentangnya.

Namun, di tengah-tengah desahannya tentang rasuah dan politik wang, perbuatan rasuah turut berlaku semasa beliau berkuasa. Malangnya, sedikit yang dipertanggungjawabkan, dan pembahagian kuasa antara cabang perundangan, eksekutif dan kehakiman menjadi kabur.

Kagum saya terhadap kecerdasan dan semangat beliau, serta pujian saya terhadap pertumbuhan negara kita semasa era “ekonomi harimau Asia” pada tahun 80-an dan 90-an telah menghilang.

Perubahan daripada ekonomi pertanian ke ekonomi perindustrian tidak dapat dielakkan dan pasti berlaku, tetapi kualiti kepimpinan akan mempengaruhi kelajuan perubahan tersebut.

Usaha perusahaan kecil dan sederhana (PKS/SME) merupakan tulang belakang ekonomi kita, menyumbang 37% pertumbuhan keluaran dalam negeri kasar (KDNK) pada tahun 2022.

Kita harus mengakui bahawa kejayaan perniagaan ini kebanyakannya dicapai oleh etnik Cina melalui syarikat, keusahawanan, dan kerja keras selama beberapa dekad.

Sudah pasti, semua kaum di Malaysia memberikan sumbangan yang signifikan terhadap pertumbuhan ekonomi melalui pelbagai sektor dan perkhidmatan sejak sebelum merdeka.

Selain dari aspek sejarah, intinya terletak pada pemanfaatan kekuatan kolektif kita sebagai sebuah negara yang pelbagai: masyarakat dengan pelbagai etnik, budaya dan agama yang hidup harmoni dengan matlamat bersama iaitu kemajuan bagi semua rakyat. Keunikan kekuatan ini adalah satu kebanggaan yang besar dan patut diraikan.

READ MORE:  Mahathir, descendants of foreigners must not be citizens? What about yourself?

Sayangnya, terdapat pihak-pihak yang dengan jahat memanfaatkan etnik, agama dan dogma untuk memperjuangkan kepentingan mereka sendiri tanpa mempedulikan ikatan yang menyatukan kita seperti perpaduan, toleransi, pemahaman dan saling menghormati.

Ironisnya, bekas perdana menteri ini dan sekutunya kini menggambarkan warga minoriti sebagai orang asing yang bersedia merebut kawalan politik dari etnik Melayu.

Malah pelajar sekolah pun sedar tentang perubahan demografi dan corak migrasi di negara kita. Jumlah penduduk Melayu semakin meningkat, sementara jumlah penduduk minoriti etnik semakin berkurangan, menjadikan tuntutan kehilangan kuasa politik ini tidak berasas.

Kegelisahan yang ditunjukkan oleh pemimpin-pemimpin ini telah membutakan mereka terhadap konsep kewarganegaraan dan meneruskan pandangan bahawa warga minoriti akan sentiasa menjadi warganegara kelas dua.

Sebaliknya, kita sepatutnya memupuk bakat dan kecerdasan di kalangan warga minoriti, seiring dengan warga Melayu, untuk memajukan Malaysia.

Telah berlalu 65 tahun sejak merdeka, namun pemimpin-pemimpin ini terus berselisih pendapat tentang sekularisme, liberalisme, dan setiap perpecahan yang dapat diperdebatkan. Tidak ada kata-kata tentang sains dan teknologi secara umum atau penemuan saintifik terkini di dunia, atau usaha mengubah sistem pendidikan kita di semua peringkat untuk bergerak lebih jauh daripada sistem konvensional yang kita terapkan.

Penunjuk ekonomi menunjukkan potensi goyahnya ekonomi dan bahayanya kehilangan keyakinan pelabur, tetapi mereka masih belum menyedari akibat daripada tindakan mereka. Kebakaran kecil mungkin dapat dipadamkan, tetapi jika api tidak terkawal, ia akan memusnahkan negara.

Kita semua sebagai penduduk di Malaysia harus bersatu dalam usaha untuk maju bersama tanpa meninggalkan sesiapa pun. Bersama-sama kita boleh mencapai apa sahaja, termasuk mencapai bintang-bintang.

Marilah kita serahkan pemimpin politik yang gagal ini kepada timbunan dinosaur politik sejarah, dan biarkanlah kita, rakyat yang berfikiran jernih, bersatu untuk mengarahkan kapal kita kembali ke landasan yang betul demi anak-anak kita dan generasi masa depan kita.

READ MORE:  Mahathir turns 'green' to jumpstart his stalled political career

J Jeyasingam adalah seorang broker saham – tetapi sekarang meluang masa untuk merenung ke mana kita akan pergi sebagai rakyat di negara kita yang tercinta ini. Dengan seorang isteri dan seorang anak lelaki untuk mengingatkannya bahawa tiada orang patut mengasingkan diri mereka, beliau percaya kita semua mesti berganding bahu dan menghadapi setiap cabaran

The views expressed in Aliran's media statements and the NGO statements we have endorsed reflect Aliran's official stand. Views and opinions expressed in other pieces published here do not necessarily reflect Aliran's official position.

AGENDA RAKYAT - Lima perkara utama
  1. Tegakkan maruah serta kualiti kehidupan rakyat
  2. Galakkan pembangunan saksama, lestari serta tangani krisis alam sekitar
  3. Raikan kerencaman dan keterangkuman
  4. Selamatkan demokrasi dan angkatkan keluhuran undang-undang
  5. Lawan rasuah dan kronisme
Support our work by making a donation. Tap to download the QR code below and scan this QR code from Gallery by using TnG e-wallet or most banking apps:
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Most Read

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x